19 mei, Tourtje Tilburg met Arijan!

 • Tilburg
 • Adje
 • Zaterdag 19 mei rijden we een Tourtje Tilburg met Arijan van Bavel. Tourtje Tilburg is een soort rijdende theatervoorstelling.

  Arijan van Bavel (Adje) zat eens in een tourbus die Rotterdam doorsjeesde en wist: wat zou dit gaaf zijn voor Tilburg. Met zijn rood-wit geblokte jasje aan leidt hij toeristen en locals nu door onze stad.

  Zoals Adje het zelf gekscherend noemt leidt hij de groep rond met ‘een beetje flauwekul’. Het ene moment staat hij als zanger voor een publiek, het andere is hij een charismatische quizmaster. Zo mag de groep een hoedje vouwen. Na wat gestuntel komen we uit op een exemplaar dat nog enigszins op het hoofd te zetten is. Het papieren hoedje is een bruggetje naar een van de vele spelletjes tijdens de tour. We testen onze kennis over Tilburg met wat vragen. Is het antwoord A, dan zetten we het knutselwerk op.

  Als de tour begint, houdt hij zich stevig vast aan een stoel. Dat blijven staan in het gangpad is nog een heel vak apart. Net zoals stadsgids overigens, maar dat doet Arijan met verve. Hij komt met verrassende verhalen op de proppen. Zo komt aan het licht dat de was van het Koninklijk Huis in Tilburg gedaan wordt. Of dat de meeste muziek in de Efteling wordt opgenomen in de Chapel Studio, niet ver van de Korvelseweg waar Arijan lang gewoond heeft

  “Daar bij het groene is Noorderligt, het vroegere 013”, wijst Arijen van Bavel aan. “O, niet? Is het dat grijze gebouw?” Het leuke van de rondleiding is de liefde voor Tilburg die zo duidelijk naar voren komt. Staat-ie dan in volle borst Kedeng Kedeng van Guus Meeuwis te zingen omdat we de Spoorzone inrijden. Of spreekt hij met trots over ’t Rooi Menneke of de overleden zwerver die altijd om ’n halve euro vroeg. “Het was een beetje zielig, maar ook wel heel leuk. Ze horen toch bij Tilburg.”

  Dit en nog veel meer krijgt u allemaal te horen en te zijn tijden het Tourtje Tilburg op 19 mei bent u er bij?


  Terug naar overzicht
  Skyline

  Het laatste nieuws ontvangen?